De cand ma
stiu tanjesc dupa tot felul de gogosi, cu ciocolata, sirop, gem, nu conteaza.
Aluatul pufos si aromat parca se topeste, ca o poezie de dragoste, iarna la
gura sobei... Si cum este foarte frig afara… toti se vaicareau ca nu mai vine
iarna…care iata ca a reusit sa ne surprinda, cu frig ascutit si zapada cat cuprinde, care nu se topeste asa cu una cu
doua, precum aluatul meu de mai devreme; deci ce poti face pe o vreme ca asta? Nu
doar ce va ganditi voi! Sau poate! Va
ganditi la GOGOSI…?:) ….Am luat faina si alte ingrediente, apoi dupa un pic de
framantare, odihna, alintare, rasucire si prajire, a urmat…topirea lor.
Ingrediente:
250 gr faina
cu agent de crestere
20 gr zahar
½ lingurita sare
1 ou
150 ml lapte
caldut
30 gr unt
moale
O lingura cu
varf smantana
Jumatate
plic drojdie uscata
O lingura de
coaja de portocala rasa (obtional)
Pentru
prajit avem nevoie de ulei.
Se amesteca
ingredientele uscate, faina, drojdia, zaharul,
sarea, coaja de portocala rasa intr-un castron, apoi se adauga pe rand
restul ingredientelor laptele, oul,
smantana.
Utilizati o
lingura mare din lemn sau racleta pentru produse de patisserie, pentru a
amesteca totul bine impreuna, se obtine un aluat elastic dupa aprox 2 min. de
framantare. Se adauga untul moale si se framanta in continuare inca 6-8 minute,
stiu ca acesta parte nu este tocmai foarte placuta dar credeti-ma ca merita si
putin fitness nu strica. Aluatul trebuie sa devina flexibil, usor stralucitor,
aproape satinat.
Aluatul se
pune intr-un castron, tapetat cu unt la
lumina, undeva la un loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ o
ora sau o ora si jumatate.
Se taie
aluatul in 10 bucati, se roteste fiecare bucata in mana pana devina o bila si
se lasa sa se odihneasca pe masa de lucru. Fiecare minge se ruleaza intr-o
funie de aprox 20 cm, se iau capetele si se intorc in directie opusa.
Intr-un vas
se incalzeste ulei, se rumenesc gogosile pe rand pana dejin aurii, atentie nu
se da focul la mare, pentru ca aluatul se arde in exterior si in interior sunt
crude.
Cel mai potrivit este focul la mediu. Se scot pe prosoape de hartie, dup ace sau scurs de ulei, se pot tavali in zahar foarte fin sau se poate face un sirop de zahar si se toarna peste ele.
Cel mai potrivit este focul la mediu. Se scot pe prosoape de hartie, dup ace sau scurs de ulei, se pot tavali in zahar foarte fin sau se poate face un sirop de zahar si se toarna peste ele.