vineri, 10 februarie 2012

Gogosi




De cand ma stiu tanjesc dupa tot felul de gogosi, cu ciocolata, sirop, gem, nu conteaza. Aluatul pufos si aromat parca se topeste, ca o poezie de dragoste, iarna la gura sobei... Si cum este foarte frig afara… toti se vaicareau ca nu mai vine iarna…care iata ca a reusit sa ne surprinda, cu frig ascutit  si zapada  cat cuprinde, care nu se topeste asa cu una cu doua, precum aluatul meu de mai devreme; deci ce poti face pe o vreme ca asta? Nu doar ce va ganditi voi!  Sau poate! Va ganditi la GOGOSI…?:) ….Am luat faina si alte ingrediente, apoi dupa un pic de framantare, odihna, alintare, rasucire si prajire,  a urmat…topirea lor.

Ingrediente:
250 gr faina cu agent de crestere
20 gr zahar
½  lingurita sare
1 ou
150 ml lapte caldut
30 gr unt moale
O lingura cu varf smantana
Jumatate plic drojdie uscata
O lingura de coaja de portocala rasa (obtional)

Pentru prajit avem nevoie de ulei.

Se amesteca ingredientele uscate, faina, drojdia, zaharul,  sarea, coaja de portocala rasa intr-un castron, apoi se adauga pe rand restul ingredientelor  laptele, oul, smantana.
Utilizati o lingura mare din lemn sau racleta pentru produse de patisserie, pentru a amesteca totul bine impreuna, se obtine un aluat elastic dupa aprox 2 min. de framantare. Se adauga untul moale si se framanta in continuare inca 6-8 minute, stiu ca acesta parte nu este tocmai foarte placuta dar credeti-ma ca merita si putin fitness nu strica. Aluatul trebuie sa devina flexibil, usor stralucitor, aproape satinat.

Aluatul se pune intr-un castron, tapetat cu unt  la lumina, undeva la un loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ o ora sau o ora si jumatate.


Se taie aluatul in 10 bucati, se roteste fiecare bucata in mana pana devina o bila si se lasa sa se odihneasca pe masa de lucru. Fiecare minge se ruleaza intr-o funie de aprox 20 cm, se iau capetele si se intorc in directie opusa.
Intr-un vas se incalzeste ulei, se rumenesc gogosile pe rand pana dejin aurii, atentie nu se da focul la mare, pentru ca aluatul se arde in exterior si in interior sunt crude.




Cel mai potrivit este focul la mediu. Se scot pe  prosoape de hartie, dup ace sau scurs de ulei, se pot tavali in zahar foarte fin sau se poate face un sirop de zahar si se toarna peste ele.