luni, 25 octombrie 2010

Gutui cu scortisoara



Ador gutuile toamna, mirosul lor cu scortisoara si zahar este abosolut deosebit, cand eram mica bunica imi facea un fel de compot foarte scazut zeama era un sirop mai inchegat era un deliciu, abia asteptam toamna sa mananc compotul de gutui facut de ea, am incercat de foarte multe ori sa-l fac dar nu mi-a reustit …. Asa ca am venit eu cu varianta mea, am curatat trei gutui, adica le-am taiat felii si am scos samburii, le-am pus intr-o tava cu multa scortisoara adica vreo trei

linguri, cu patru linguri de zahar brun, o cana mica de martini si inca una de apa, le-am acoperit cu folie. Au stat la cuptor la 200C aprox 20 min dupa care am scos folia sa se rumeneasca si le-am mai lasat inca 20 min. Ce miros frumos a fost in toata casa, au iesit cu un sos foarte gros ca un caramel iar gutuile erau usor acrisoare, combinat cu scotisoara….s-au sfarsit repede as fi vrut sa pun niste inghetata de vanilie peste dar nu am mai apucat……incercati si voi este foarte simplu si bun!

Dorada la cuptor






Ei.. a venit si timpul acestui peste minunat din Marea Mediterana, este un peste foarte gustos, fin, cu o carne alba, slaba , suculenta , nu este fad si se poate gati in foarte multe feluri, in sare, pe gratar, sau la cuptor. In lume este numit in multe feluri, americanii il numesc Dorade, englezii Sea Bass, italienii Dorata, eu as putea sa-I spun adorata este chiar minunat si nu are miros de peste, ehei….Am pregatit acest fel la cutor pentru ca e foarte rapid, am luat 4 pesti, curatati, am taiat capul, nu-mi place sa curat pestele de branhii si tot felul de acesorii asa ca mai bine am mers pe variata taiat , oricum sa aveti grija cum il manevrati ca are niste aripioare foarte ascutite, m-am intepat bine la degete,
l-am condimentat cu sare, piper felii de lamaie, ulei de masline si la-m bagat la cuptor la 180C timp de 20 min. Verificati sa nu se usuce sis a fie usor auriu. Dupa ce s-a racit l-am dezosat, ca am avut copilasi la masa si a trebuit sa fiu foarte atenta, pe langa munca de convingere care am dus-o ca are vitamine multe si fier care ajuta sa avem rezulate bune la invatatura, stiti voi, blab la…am avut o neispiratie sa fac niste asparagus– dupa care eu ma topesc dar nu m-am gandit la strunfii de la masa ca vor fi comentariii…deci m-am scos pana la urma cu pestele care le-a placut mult si cu orez ei bine si o lingura de salata verde…. Deci a fost super…….

luni, 18 octombrie 2010

Piept de porc la cuptor





E frig,ploua, a venit toamna cu adevarat si am o pofta nebuna de o fripturica la cuptor de porc, da porc nu am mancat de foarte multa vreme o friptura marinata in vin rosu cu condimente Nomu (www.nomu.ro)de smoky peri-peri (daca nu aveti nomu se pun condimente ca boia, piper negru, usturoi, coriandru boabe, patrunjel) am cumparat un kg de carne de porc adica piept cu os, m-am gandit si la catelusii mei care stau in ploaie sa aibe ce manca dupa ospatul nostru, dragutii mei, ce poate fi mai frumos decat sa stai la masa cu familia in zi de wekeend cu un pahar de vin rosu si sa trancanesti vrute si nevrute, ba planuri pentru sarbatori ca da...uite mai avem putin si bat la usa, ba ce cumparam cadouri la copil, gadgeturile astea ma omoara..cand e psp, cand e Ipad,ori tel mobil copii astia ne depasesc repede, repede, oare cum o sa tinem pasul? hai sa revin la reteta mea delicioasa,



am pus la marinat o lingurita plina de condiment smoky peri-peri,vin rosu cam jumatate de cana, sos de rosii si putin ulei de masline ca are carnea sufient de multa grasime. L-am last la marinat peste noapte. Am incalzit cuptorul la 200C si le-am lasat in tava aprox 1 ora, apoi am acoperit cu o folie si l-am mai lasat inca 1ora la 160C.



In timpul asta am facut o garnitura de legume la tigaie - formata din 2 dovlecei, un morcov,o vanata mica si un gogosar mare toate l-am taiat julien si le-am rumenit usor la foc mare apoi am pisat putin cumin peste si putin ulei de masline. Ca sa nu fie singura garnitura am facut si un piure de cartofi cu unt si lapte iar la sfarsit am taiat o ceapa verde deasupra. Spre sa va placa, eu mi-am facut pofta si ma gandesc deja la un desert cu fructe exotice.....